Grasham gård

Museet består blant annet av gårdsbruket Grasham med bygninger fra perioden 1750-1950, blant annet våningshus, forpakterbolig, uthus, stolpehus, skomaker- og snekkerverksted, smie og kvern. Gården er et eksempel på en typisk sørlandsgård fra 1850-tallet. Navnet Grasham fikk den da skipsreder Carl Knudsen kjøpte eiendommen 1896.

Våningshuset er innredet med tidsriktig interiør fra etterkrigsårene. Her finner du også den faste utstillingen «Fortida vår- Birkenes i endring» som tar for seg bygdas historie.

Åsulv Stovelands snekkerverksted er komplett med håndverktøy og reimdrevne maskiner fra første halvdel av 1900-tallet. Når museet er åpent, kan barna under kyndig veiledning snekre kopier av leketøy produsert på Åneslands leketøyfabrikk. I etasjen over finnes et skomakerloft med gjenstander og verktøy fra flere av bygdas skomakere. Besøker du oss sitter det ofte en skomaker her som kan hjelpe med sålen som løsner!

Museets mekaniske verksted anno 1950 rommer et komplett verkstedmiljø med kontor, maskiner og restaurerte kjøretøy. For tiden driver frivillige med restaurering av veteranbussen «Melkeruta» her inne. Vegg i vegg finner du en kopi av Birkenes’ første brannstasjon.

Smia er et eksempel på ei typisk lita gårdssmie. Etter tradisjonen er den plassert et stykke unna de andre bygningene på grunn av brannfaren. Her er ofte smeden i arbeid over ambolten.

I 2013 ble det oppført en ny hovedbygning på museet. Her finner du museets egne kulturbarnehage. I museumsdelen finnes magasin, arbeidsrom, utstillingsrom og forsamlingslokale med kafé. I bygget viser vi skiftende utstillinger og åpner opp magasinet for publikum.

14 - Ragnhild og Kristian Jon 03 - DSC_9393 – Kopi 01 - Nærbilde Harald i fortia vår 05 - IMG_0453