Grasham gård

Museet består av gårdsbruket Grasham med bygninger fra perioden 1750-1950,  blant annet våningshus, forpakterbolig, uthus, stolpehus, skomaker- og snekkerverksted, smie og kvern. Gården er et eksempel på en typisk sørlandsgård fra 1850-tallet. Navnet Grasham fikk den da skipsreder Carl Knudsen kjøpte eiendommen 1896.

Hovedhuset er innredet med tidsriktig interiør fra etterkrigsårene. Her finner du også vår faste utstillingen «Fortida vår- Birkenes i endring» som tar for seg bygdas historie.

Åsulv Stovelands snekkerverksted er komplett med håndverktøy og reimdrevne maskiner fra første halvdel av 1900-tallet. Når museet er åpent kan barna, under kyndig veiledning, snekre kopier av leketøy produsert på Åneslands leketøyfabrikk. I etasjen over har vi et skomakerloft med gjenstander og verktøy fra flere av bygdas skomakere. Besøker du oss sitter det ofte en skomaker her som kan hjelpe med sålen som løsner!

Museets mekaniske verksted anno 1950 rommer Svalandsruta og et komplett verkstedmiljø med kontor, maskiner og restaurerte kjøretøy. Vegg i vegg finner du en kopi av Birkenes første brannstasjon. Her arbeides det med en utstilling om bygdas brannberedskap.

Smia viser ei typisk lita gårdssmie. Den er plassert et stykke unna de andre bygningen på grunn av brannfaren. Her er ofte smeden i arbeid over ambolten.

2013 ble en ny hovedbygning lagt til museet. Her finner du museets egne kulturbarnehage. I museumsdelen viser vi skiftende utstillinger og åpner opp magasinet for publikum.

14 - Ragnhild og Kristian Jon 03 - DSC_9393 – Kopi 01 - Nærbilde Harald i fortia vår 05 - IMG_0453